Risotto z dynią – Delikatne, aromatyczne i zdrowe – pokochasz ten smak.
944
Dyni w takiej postaci jeszcze nie jadłaś! Odpowiednio dobrany ryż, plasterek masła i słodka dynia – wystarczy, aby doprowadzić do szału twoje kubki smakowe.
Ryż i dynia nie tylko wspaniale smakują, ale doskonale się uzupełniają.
Te pyszne i aromatyczne danie spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagającej rodzinki. Wypróbuj i się przekonaj!
SKŁADNIKI
200 g dyni
200 g ryżu
1/2 cebuli
50 g oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
50 g masła
50 g parmezanu
1 litr wrzącej wody lub gorącego bulionu (warzywnego lub drobiowego)
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz dynię i pokrój w małe kosteczki, posiekaj czosnek i połowę cebuli.
2. Wlej oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię i smaż dynię przez 7–10 minut. Przełóż dynie do miseczki.
3. Następnie na tej samej patelni podsmaż pokrojony czosnek i cebulę (dodając trochę oliwy z oliwek), aż cebula się zeszkli. Potem wrzuć z powrotem dynię.
4. Następnie wsyp ryż, posól i popieprz do smaku na patelni. Podczas gdy ryż wchłania aromat czosnku, cebuli i oliwy z oliwek, przygotuj bulion lub wrzącą wodę.
5. Dolej bulion najpierw do pełna i poczekaj aż ryż go wchłonie. Potem dolewaj bulion (nie zapomnij mieszać) do czasu aż ryż będzie miękki. Jeśli ryż jest miękki na zewnątrz, a w środku twardawy to znak, że risotto będzie gotowe za ok 25-30 minut.
6. Gdy nasze risotto będzie już gęste i jednolite, zdejmij patelnię z ognia i dodaj 50 g masła – sprawi to, że konsystencja dania stanie się bardziej delikatna.
7. Gotowe risotto z dynią na talerzach, obficie posyp startym parmezanem, udekoruj gałązką rozmarynu i szybko podaj.
Comments are closed.