Szybko znikające ze stołu bo są przepyszne. Domowe rogaliki na mleku z przepisu babci.

Domowe rogaliki na mleku to tradycyjny, aromatyczny przysmak kojarzący się z dzieciństwem. Mogą być nadziane dżemem, makiem, jabłkami lub orzechami.

Farsz wybierz sama, zgodnie ze swoimi preferencjami. Z pewnością rogaliki zasmakują Twojej rodzinie, a w szczególności dzieciom!

Składniki:

  • 500 gramów mąki,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 jaja,
  • 75 gramów masła,
  • 200 ml mleka,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki nasion sezamu,
  • 100 gramów dżemu do nadzienia.

Przygotowanie:

Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Mieszaninę odstawić na kilka minut.

 

Przesiać mąkę i dodać cukier, sól, ubite jajka i masę z drożdżami. Zagnieść ciasto. Na końcu dodać masło. Ponownie zagnieść ciasto. Pozostawić na ok. 1 godzinę.

 

Ciasto podzielić na 12 części. Zrobić z każdej kulkę i przykryć ręcznikiem i odstawić na kolejne 10 minut. Kulki rozwałkować na podłużne ciasto w wielkości dłuższej niż dłoń.

 

Położyć łyżkę dżemu na krawędzi tak, aby nie wyciekł. Zawijać i formować kształt rogalików.

 

Przygotować blachę do pieczenia. Przykryć ją pergaminem lub wysmarować olejem. Układać przygotowane rogaliki. Posmarować ubitym jajkiem.

 

Posypać ziarnem sezamu lub makiem. Piec przez 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 180’C.

 

Tak przygotowane mleczne rogaliki z dżemem mogą być podawane z kakao, mlekiem lub herbatą. Koniecznie podziel się tym przepisem ze znajomymi na Facebooku. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!