You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Farsz wybierz sama, zgodnie ze swoimi preferencjami. Z pewnością rogaliki zasmakują Twojej rodzinie, a w szczególności dzieciom!
Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Mieszaninę odstawić na kilka minut.
Przesiać mąkę i dodać cukier, sól, ubite jajka i masę z drożdżami. Zagnieść ciasto. Na końcu dodać masło. Ponownie zagnieść ciasto. Pozostawić na ok. 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 12 części. Zrobić z każdej kulkę i przykryć ręcznikiem i odstawić na kolejne 10 minut. Kulki rozwałkować na podłużne ciasto w wielkości dłuższej niż dłoń.
Położyć łyżkę dżemu na krawędzi tak, aby nie wyciekł. Zawijać i formować kształt rogalików.
Przygotować blachę do pieczenia. Przykryć ją pergaminem lub wysmarować olejem. Układać przygotowane rogaliki. Posmarować ubitym jajkiem.
Comments are closed.