You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Chrupiące ciasto sprawia, że są obłędne w smaku i znikają w mgnieniu oka. Nie może ich zabraknąć w Twoim przepiśniku.
W pierwszej kolejności należy zacząć od przygotowania rozczyn. Drożdże rozkruszyć do kubka lub miseczki, zalać ciepłą, ale nie gorącą wodę, cukier oraz szczyptę soli.
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać drożdże. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać olej roślinny, całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Jeśli dysponujemy czasem możemy wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 – 1 godziny. Jednak nie jest to warunek konieczny.
Każdą część rozwałkować na grubość około 5 mm – 6 mm nadając mu kształt koła, podsypując lekko mąką blat i wałek. W kolejnym etapie pokroić ciasto na 8 równych trójkątów.
Na każdy trójkąt wykładać 1 łyżeczkę dżemu, który powinien być gęsty, aby nie wypływać podczas pieczenia i zawijać od najdłuższego brzegu ciasta formując rogaliki.
Gotowe rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°, piec przez około 20 minut, do momentu lekkiego zarumienienia skórki.
Comments are closed.