You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Kilka ruchów łyżką i kilka pociągnięć wałkiem – żadne inne rogaliki nie stworzą się w moment. Możesz je piec codziennie, znikają błyskawicznie!
W misce umieść drożdże, wsyp cukier i wlej odrobinę wody. Ważne, żeby była letnia. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy drożdże podwoją swoją objętość, weź drugie naczynie, odpowiednio duże, żeby ciasto miało miejsce, żeby wyrosnąć. Wsyp do niego przesianą mąkę, dodaj sól, podrośnięte drożdże i wodę. Zmieszaj składniki, wystarczy kilka minut, żeby się dobrze połączyły.
Przykryj miskę z ciastem wilgotną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie podziel ciasto na 10 części, wyrabiaj je przez chwilę i odstaw na kolejne 5 minut. Z kawałków ciasta za pomocą wałka rób trójkąty, następnie zwijaj je na kształt rogalików.
Rogale ułóż na papierze do pieczenia, przykryj folią i znów pozwól im wyrosnąć przez 40 minut.
Piekarnik rozgrzej do 250 stopni C. Włóż na dno naczynie z ciepłą wodą. Włóż blaszkę na średni ruszt piekarnika. Piecz 10 minut, do zrumienienia.
Comments are closed.