Brakuje ci pomysłu na pyszny obiad? Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę czymś nowym, a jednocześnie bardzo smacznym?
Mam dla ciebie świetną propozycję, którą musisz wypróbować. Przepis jest prosty w wykonaniu i nie wymaga zbyt skomplikowanych składników.
Dzisiejszą propozycją jest mięsna rolada, w której nie musisz używać piekarnika. Jeśli zastanawiasz się, czy takie danie bez pieczenia jest w ogóle możliwe, to koniecznie sprawdź poniższy przepis i zobacz, jak szybko rolada znika z talerzy domowników.
Potrzebne składniki:
- ugotowana pierś z kurczaka – 300 gram
- serek śmietankowy – 100 gram
- ugotowany groszek zielony – 4 łyżki stołowe
- pieczarki – ok. 6 dużych sztuk
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- ryż – pół szklanki
- orzechy włoskie – 1-2 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe
- świeży koperek – 1 pęczek
- sól i inne, lubiane przyprawy
Sposób przygotowania:
Weź ugotowaną pierś z kurczaka i pokrój ją w małe kawałki. Wrzuć ją do miski, dodaj przygotowany serek śmietankowy, zielony groszek i przyprawy.
Bardzo dokładnie wymieszaj całą zawartość miski. Obraną cebulę i ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę. Umyj pieczarki, obierz je i również posiekaj. Na patelnię wlej trochę oliwy z oliwek.
Gdy patelnia się rozgrzeje, wrzuć na nią cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj także przygotowane wcześniej grzyby i poczekaj, aż całkowicie wyparuje z nich woda.
Ugotowany i ostudzony wcześniej ryż dodaj na patelnię do pieczarek, całość przypraw także według swojego uznania. Po smażeniu odstaw wszystko do ostygnięcia. Schłodzoną mieszankę zmiksuj za pomocą blendera.
Weź kawałek folii aluminiowej i rozłóż na niej warstwę stworzoną z groszku, serka śmietankowego i piersi z kurczaka. Warstwa powinna mieć grubość około 1,5 centymetra. Na warstwie rozsmaruj równomiernie przygotowane nadzienie, zostawiając około 2 centymetrów przerwy od krawędzi.
Całość posyp posiekanymi orzechami i świeżym koperkiem. Zwiń roladę wraz z folią i wstaw ją do lodówki na 60 minut. Po wyjęciu możesz udekorować danie ziołami lub suszoną żurawiną.
Comments are closed.