Przedstawiam przepis na zimną przekąskę z kurczaka, która zachwyci każdego. Idealnie zgrywa się ze świeżym chlebem i może być jednym z przysmaków dla gości podczas wszelkich świąt i uroczystości. Jest łatwa oraz niedroga w przygotowaniu. Przede wszystkim jednak, fantastycznie smakuje!
Przekąska przypomina znany wszystkim salceson, jednak w zdrowszej i smaczniejszej wersji – w końcu przygotowujesz go samodzielnie, z domowych składników. Po spróbowaniu, najprawdopodobniej więcej nie pójdziesz do sklepu w celu poszukiwania kupnej wersji tego przysmaku – gwarantuję, że zakochasz się w tym przepisie na roladkę.
ROLADKA Z KURCZAKA W BUTELCE
Składniki:
-
1,3-1,5 kg mięsa z kurczaka (filet, podudzie)
-
100 g obranych orzechów włoskich
-
30 g żelatyny
-
2 ząbki czosnku
-
sól i inne przyprawy
Przygotowanie:
1. Mięso należy pokroić na średniej wielkości kawałki. Umieścić na patelni żeliwnej bądź o grubym dnie, bez dodawania oleju. Dusić pod przykryciem przez 35-45 minut, z dodatkiem soli i innych przypraw.
2. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu.
3. Bulion powstały w wyniku duszenia mięsa, przelać do oddzielnej miski. Mięso zostawić do ostygnięcia, oddzielić od kości jeśli zachodzi taka potrzeba.
4. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać wraz z bulionem. Orzechy delikatnie podsmażyć na suchej patelni.
5. Orzechy i czosnek przecisnąć przez praskę i dorzucić do mięsa. Dodać sól i pozostałe przyprawy, następnie należy zalać mięso bulionem przygotowanym z żelatyną.
6. Teraz należy sięgnąć po czystą, plastikową butelkę. Należy odciąć butelce szyjkę i wypełnić ją całkowicie schłodzoną mieszanką. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż do pełnego stężenia potrawy. Wyjmować poprzez ostrożne rozcięcie butelki.
Przepis można modyfikować wedle uznania, np. dodając smażoną cebulkę, kukurydzę lub zielony groszek, oraz marchewkę. Innym pomysłem jest zamiana mięsa z kurczaka na wołowinę lub wieprzowinę (będzie się to jednak wiązało z dłuższym czasem przygotowania, te rodzaje mięs należy dusić dłużej).
Comments are closed.