Chrupiące pyszne rolki z nadzieniem. Szybko znikają ze stołu. Zjadłam 20 na raz. Lepiej zrób podwójną porcję.

Nawet jeżeli za bardzo nie lubisz jabłek, to nie ma to znaczenia. Dzięki temu przepisowi na pewno je pokochasz. Jeżeli jednak codziennie zajadasz się jabłkami i je po prostu uwielbiasz, to z pewnością będziesz często korzystać z tej receptury!

Rolki z jabłek są chrupiące i naprawdę smakowite. Mają jabłkowo-cynamonowe nadzienie i doskonale pasują chociażby do popołudniowej kawy lub herbaty. Mają w zasadzie tylko jedną wadę: za szybko znikają i po chwili talerz świeci pustką.

Składniki jabłkowych rolek:

  • 4 jabłka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 g masła
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml kefiru
  • 75 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 jajo kurze
  • 630 g mąki pszennej uniwersalnej

Jak zrobić rolki jabłkowe?

Najpierw przygotuj nadzienie. Zetrzyj jabłka i zmieszaj je z cukrem na patelni, a następnie gotuj na najmniejszym ogniu od 20 do 25 minut, aż odparuje zbędny nadmiar płynu. Kiedy woda odparuje, dosyp cynamon, zamieszaj i poczekaj aż nadzienie przestygnie.

W sporej misce umieść ciepłe masło, olej, cukier puder, cukier waniliowy, kefir, kurkumę, skrobię kukurydzianą oraz jajka. Zagniataj ciasto stopniowo dodając mąki pszennej.

Z tej ilości ciasta powinno Ci wyjść 40 rolek. Kawałki ciasta po 30 g każdy zwijaj w kulkę i wałkuj, a następnie nałóż jabłkowe nadzienie i skręć ciastko w rulon.

Rolki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. I tyle, gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!