Jak zrobić idealny ryż, aby był jeszcze bardziej smaczny. Właściciel pewnej restauracji zdradził mi sekret.

Wielu z nas chętnie spożywa ryż. Jest on doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Idealnie komponuje się z warzywami, jak i dodatek do dań mięsnych.

Jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Posiada minimalną ilość soli i jest w 80 procentach złożony z węglowodanów. Wcale nie posiada glutenu, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w diecie dzieci oraz osób stosujących specjalistyczną dietę terapeutyczną.

Odmian ryżu jest naprawdę dużo, co sprawia, że każdy znajdzie odpowiednią dla siebie. Ryż jest więc jednym z lepszych produktów w naszej diecie.

Jednak jak odpowiednio go przygotować?

Wydawać by się mogło to banalne, w końcu każdy z nas gotował go kiedyś w swoim domu. Jednak można to zrobić zdecydowanie lepiej. W dalszej części artykułu dowiesz się jak cieszyć się zupełnie nowymi walorami smakowymi ryżu po jego odpowiednim przygotowaniu.

Składniki

Do przygotowania wybornego ryżu będziesz potrzebować:

  • szklanka ryżu
  • 400 ml wody, potrzebnej do gotowania
  • 40 g masła
  •  łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Na początek umyj ryż. Daj go do głębokiej miski, zalej zimną wodą. Dokładnie wymieszaj rękami, po czym wylej wodą. Czynność powtarzaj, dopóki woda nie będzie czysta.

Oczyszczony ryż zalej zimną wodą i przykryj miskę ręcznikiem papierowym. Odstaw ryż na minimum 2 godziny. Możesz go moczyć również całą noc.

Po upływie wyznaczonego czasu wylej wodę i ponownie umyj ziarna ryżu. Następnie ryż włóż na patelnię bądź w garnku z grubym dnem. Zacznij obróbkę termiczną. Dodaj sól i masło. Przykryj go przykrywką, zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut.

Po tym etapie ryż jest gotowy. Pozostaje tylko delektować się jego niepowtarzalnym smakiem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!