Sycąca sałatka na zimę. Lepiej zrób więcej słoików bo u mnie znika szybko. Niezwykle smaczna i pożywna

Sałka warzywna „Czeraksy” to niezwykle smaczna i pożywna przystawka, która zamyka smak letnich warzyw w słoikach.

Dzięki zawartości dużej ilości witamin i składników mineralnych idealnie uzupełni w nie dietę w zimowe dni. Słodko- kwaśne warzywa i odżywcza fasola to idealny pomył na dodatek do obiadu czy kolacji. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 szklanki białej fasoli (nieugotowanej),
  • 5 sztuk papryki,
  • 5 sztuk bakłażana,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 cebule,
  • 3 marchwie,
  • 1 pomidor,
  • 1 główka czosnku,
  • nać pietruszki do smaku,
  • 2 łyżeczki Kolendy,
  • sól,
  • cukier,
  • 1/4 szklanki octu winnego.

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Bakłażany i paprykę pokroić w średnią kostkę, a cebulę w pół pierścienie.

Marchew zetrzeć na tarce średniej wielkości oczek. Zioła i czosnek drobno posiekać. Pomidory zmielić w maszynce do mięsa.

Cebulę zeszklić na oleju, dodać marchew i przygotowany koncentrat pomidorowy. Do garnka włożyć paprykę, bakłażana i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut aż do zmiękczenia.

Następnie dodać fasolę, kolendrę i posolić. Wsypać cukier i gotować przez następnie 5 minut do momentu, aż fasola wchłonie wszystkie smaki i aromaty. Dodać ocet stopniowo, wedle uznania.

Sałatkę umieść w wysterylizowanych słoikach. Wtedy będzie mogła być przechowywana aż do zimy. Słoiki zakręcić pokrywkami i gotować przez godzinę.

Następnie wyjąć z garnka, owinąć kocem i odstawić do ostygnięcia. Tak przygotowania sałatka może być przechowywana w spiżarni.

Danie będzie w pełni gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Wtedy właśnie składniki nabiorą wyrazistego, pożądanego smaku i aromatu.

Sałatka „Czeraksy” idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków i różnych rodzajów mięs. Stanowi również wyśmienitą przekąskę do świeżego pieczywa. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!