Schab zapiekany z serem i majonezem. Dodaj cebulę, jajko i przyprawy. Najpyszniejsze mięso jakie jadłam.

Wszystko to co musisz mieć pod ręką:

  • 4 plastry schabu
  • 1 cebula
  • 100 g twardego sera
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Co na początek?

Na grubych oczkach tarki ścieramy ser do miski. Gdy już to uczynimy, do sera dodajemy dwie łyżki majonezu, solimy według uznania oraz jajka pokrojone w małą kostkę.

Wszystko razem mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą masę. Odstawiamy mieszankę na bok.

 

Teraz zajmijmy się mięsem.

Cebulę kroimy w piórka. Plastry schabu nacinamy na wzór siatki i przyprawiamy z obu stron według uznania. Teraz przygotowujemy naczynie żaroodporne.

Na jego dno wsypujemy pokrojoną cebulę. Na nią układamy ponacinane mięso. Teraz smarujemy mięso wcześniej przygotowaną masą z jajek i sera.

 

Koniec coraz bliżej.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy mięso przez około pół godziny. Dodatki, które można dobrać do schabu są w sumie dowolne.

 

Jednak bardzo dobrze się komponuje się ze świeżymi bądź duszonymi warzywami. Gotowane ziemniaczki też spełnią swoją rolę.

Mam nadzieję, że przepis nie był trudny w wykonaniu i życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!