Cukinia po serbsku w 30 min – czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłam. Koniecznie zapisz przepis

Cukinia po serbsku to szybka i ciekawa propozycja przygotowania tego warzywa w nieco inny niż dotychczas sposób.

Wystarczy tylko 30 minut, żeby móc delektować się smakiem tego dania. Miękka i dorodna cukinia połączona z sosem śmietanowym wprowadza trochę egzotyki do naszego jadłospisu.

Do wykonania tego dania potrzebujemy:

  • cukinia – dwie średnie lub jedna duża (ok. 600-800 gram)
  • śmietana (200 gram)
  • jedno jajko
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • olej słonecznikowy ok. 3 łyżek
  • sól, pieprz i paprykę do smaku
  • woda 100 ml
  • koperek – pół pęczka
  • czosnek – dwa ząbki lub jeden duży
  • suszona bazylia i oregano po pół łyżeczki

Przygotowanie

Na samym początku musimy wymieszać 3 łyżki oleju z papryką, solą i pieprzem. Następnie kroimy cukinie na półksiężyce i wlewamy do miski wcześniej przygotowany olej, po czym mieszamy, aby olej dobrze obtoczył cukinię przyprawami.

Wykładamy cukinie na pergamin i pieczemy ją w 200 stopniach przez 15 minut. Koperek i czosnek siekamy drobno, po czym dodajemy go do kwaśnej śmietany. Następnie dolewamy wody, dodajemy jedną łyżkę mąki i jajko, delikatnie mieszamy.

Na głębokiej patelni najpierw wrzucamy upieczoną wcześniej cukinie, po czym zalewamy ją przygotowanym płynem. Gotujemy aż do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wykładamy na talerz.

Nasze danie jest gotowe i pora je pałaszować! Na zdrowie i smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!