Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego – Puszysty sernik, który nie opada. Obłędny smak

Pyszna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają połączenie sera, śmietany i mleka.

Szybki i prosty w przygotowaniu, pozwoli na urozmaicenie w kuchni przepisów na wyjątkowe ciasta.

Do przygotowania sernika będą potrzebne:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • sól,
  • 6 żółtek oraz 6 białek z jajek kurzych,
  • dwa opakowania budyniu śmietankowego, koniecznie bez dodatku cukru,
  • puszka skondensowanego mleka,
  • sok z cytryny oraz starta skórka cytryny dla przełamania nieco słodkiego schematu,
  • 100 ml śmietany 36 procentowej.

Aby przygotować niezwykle smaczny sernik, należy w pierwszej kolejności wymieszać składniki za pomocą miksera w dużej misce: ser z wiaderka, żółtka z jajek, skondensowanego mleka, soku z cytryny oraz skórki oraz budyń w proszku.

Mieszać na niskich obrotach przez około 15 minut. Białka ubijamy osobno wraz ze solą. Wszystko razem układa się na wcześniej przygotowanej tortownicy, jako dwie warstwy.

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni, po rozgrzaniu wstawić tortownice i piec w tej temperaturze przez pół godziny.

Ostatnia faza to zmniejszenie temperatury w piekarniku do 150 stopni i dalsze pieczenie ciasta przez 40 minut – pod przykryciem z papieru do pieczenia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!