Ten tarty sernik robi furorę w moim domu. Niezwykle prosty i szybki w wykonaniu

Tarty sernik jest niezwykle prosty w wykonaniu i przede wszystkim szybki, bowiem wystarczy przeznaczyć na niego pół godziny!

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 140 g masła,
  • 10 łyżek tłustej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 400 g twarożka z wiaderka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru.

Sposób przygotowania:

Do przygotowania ciasta należy mąkę połączyć z jakiem, miękkim masłem i 50 g cukru, a także z łyżką śmietany oraz proszkiem do pieczenia. Z tych składników zagnieść ciasto, po czym uformować z niego kulkę i owinąć szczelnie folią spożywczą. Wstawić w lodówce na kwadrans.

W tym czasie można przygotowywać już nadzienie.

Wystarczy dokładnie połączyć twarożek wraz z 4 łyżkami śmietany oraz 50 g cukru. Całość ubijać w blenderze aż do uzyskania gładkiej oraz jednolitej konsystencji.

Ciasto po upływie zalecanego czasu wyjąć c lodówki i zetrzeć jedną jego część na dno formy do pieczenia na tarce o grubych oczkach. Drugi kawałek zetrzeć, ale do osobnego naczynia, ponieważ przyda się na potem.

Następnie rozprowadzić masę twarogową i wyrównać, a potem rozprowadzić równomiernie startą drugą część ciasta. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika.

Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!