You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Od tego roku śliwa króluje jako jeden z najpopularniejszych owoców. Z jej odkryciem zaczął się też proces suszenia śliwki. Pomimo iż uznaje się, że świeże owoce są zdrowsze, suszona śliwka temu przeczy. Okazuje się bowiem, że jest bogata w szereg wartości odżywczych i jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.
Suszona śliwka posiada pięciokrotnie więcej witaminy A i siedmiokrotnie więcej błonnika niż świeży owoc. Te popularne bakalie posiadają wyjątkową dużą zawartość żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Do suszenia idealnie nadają się owoce najwyższej jakości, miękkie, giętkie, soczyste.
Gdy suszenie odbywa się prawidłowo, z jednego kilograma śliwek uzyskuje się nawet 250 g bakalii, które są idealną przekąską dla małych i dużych oraz niezastąpionym składnikiem, deserów, kompotów, dań mięsnych i sałatek.
Comments are closed.