Dobrodziejstwa suszonej śliwki – Dlaczego powinnaś jeść je codziennie: Ważne dla kobiet po 40 roku życia

Suszone śliwki to tani, szybki i łatwo dostępny superfood o niezwykłych właściwościach. Duża zawartość antyoksydantów i polifenoli  chroni komórki przed nowotworami i reguluje proces starzenia.

Odparowanie wody z owoców poprzez proces suszenia sprawia, że skoncentrowanie zawartych minerałów i witamin jest bardzo wysokie i niebywale korzystne, dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Śliwki suszone są też silnym przeciwutleniaczem i źródłem kwasu chlorogenowego.

 

Strażnik wagi

Ze względu na wysoką zawartość sorbitolu, śliwki posiadają właściwości przeczyszczające. Regulują pracę jelit dzięki dużej zawartości błonnika, co przyczynia się do spadku wagi i lepszej pracy układu pokarmowego. Są szczególnie polecane przy nadkwasocie oraz zaparciach.

Duża zawartość błonnika daje dłuższe uczucie sytości, a dzięki temu żołądek jest wolniej opróżniony, co pomaga w lepszym przyswajaniu składników odżywczych z pokarmu. Ważnym elementem w procesie odchudzania jest również kwas chlorogenowy, który wspomaga odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Pomoc w menopauzie

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!