Jak zrobić pyszne domowe kandyzowane śliwki. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Gdy zaczyna się sezon na śliwki, warto szukać sprawdzonych przepisów na smakowite wykorzystanie tych owoców.

Zwłaszcza że jest to jeden z tych produktów, które nawet po przetworzeniu zachowują wiele właściwości cennych dla naszego organizmu. Jednym z pomysłów jest wykorzystanie śliwek do stworzenia kandyzowanych owoców, które mogą stać się smaczną przekąską w pracy, szkole lub podczas wizyty gości.

Składniki:

  • 4 kg śliwek
  • 1,5 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Na początek umyj dokładnie owoce, osusz i wydrąż.

 

Następnie wsyp cukier do garnka, dodaj wodę. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż do rozpuszczenia cukru. Do wrzącej wody wrzuć owoce, zmniejsz ogień i gotuj tak przez pół godziny. Po tym czasie wyciągnij śliwki z syropu.

 

Syrop pozostaw na ogniu do zgęstnienia. Pamiętaj, by go mieszać, dzięki czemu nie przywrze do dna garnka. Gdy zauważalnie zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw do wystygnięcia. Potem znów włóż śliwki do syropu, podgrzej wszystko na małym ogniu, a następnie przełóż owoce na durszlak.

 

Czynność powtarzaj do momentu, aż śliwki zrobią się miękkie i błyszczące. Przed ostatnim razem dodaj do syropu kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!