O takim sposobie smażenia pieczarek z pewnością nie słyszałaś. Obłędny smak. Mistrzowski przepis

Niesamowity sposób na przyrządzenie pieczarek.

Pieczarki można przygotować na wiele sposób. Są bogatym źródłem białka oraz doskonale wzbogacają naszą codzienną dietę. Większość z nas uwielbia ich smak, a przypominając sobie aromat unoszący się podczas ich obróbki termicznej, nasze ślinianki od razu zaczyna pracować.

Można je znaleźć w wielu różnorodnych daniach, jednak stosując się do tego przepisu, od dzisiaj będziesz przygotowywać je w taki sposób, przy każdej możliwej okazji!

Pieczarki doskonale sprawdzą się również jako zamiennik mięsa. Nie będziesz w stanie oprzeć się ich niezwykłemu smakowi, a cudowny zapach wydobywający się podczas gotowania wypełni całe mieszkanie.

Sposób przygotowania

Przepis zyskał szczególną popularność na terenach Hiszpanii, jednak doskonale sprawdzi się również na polskim stole. Stosuj się do niżej wypisanych sposobów i sztuczek, a następnie ciesz się ich niezastąpionym smakiem.

Do przygotowania tego niezwykłego dania będziesz potrzebować:

  • 400g pieczarek
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół główki czosnku
  • pół suszonej papryki chili
  • sól do smaku
  • pęczek świeżej pietruszki

Przygotowanie

Umyj pieczarki, a następnie pokrój na mniejsze części. Dodatkowo pokrój czosnek oraz pół papryki chili.

Zalej patelnię oliwą, tak aby pokryła całe dno i rozgrzej. Przełóż ówcześnie przygotowany czosnek oraz paprykę na rozgrzaną patelnię i smaż przez około minutę.

Następnie dodaj grzyby oraz dodaj sól według własnych preferencji smakowych. Po tym, jak pieczarki zmiękną, dodaj wino i dalej gotuj przez 5 minut, do odparowania alkoholu.

Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i duś przez kolejne 5 minut.

Po upływie tego czasu danie jest gotowe do spożycia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!