Smażone ziemniaki z cebulką – Mój ulubiony przepis na obiad. Koniecznie musisz spróbować

Dania z ziemniaków stanowią ważny element kuchni polskiej. Powstało wiele ciekawych przepisów oferujących odrobinę urozmaicenia.

Łączenie ziemniaków z cebulką sprawdza się doskonale i pozwala cieszyć się świetnym smakiem. Przekonaj się jak proste i sycące danie stworzyć możesz ze składników znajdujących się w większości kuchni w Polsce.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 g oleju roślinnego
  • 50 g sosu sojowego
  • 20 g ziół (w zależności od własnych upodobań)

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniesz gotować upewnij się, że masz wszystkie składniki w pobliżu, gdyż potrawę przyrządza się bardzo szybko.

Posiekaj paprykę na kształt podłużnych kawałków. Zetrzyj marchew i ziemniaki. Najlepiej zrób to na tarce, która pozwoli uzyskać długie i cienkie paski. Cebulę pokrój na kształt pierścieni.

Wlej olej na patelnię i zacznij podgrzewać. Dodaj cebulę. Podsmaż ją przez kilka minut, następnie dołóż marchew i stale mieszając smaż przez około 2-3 minuty.

W kolejnym kroku dodaj przygotowane ziemniaki. Przez 5 minut smaż je i nie zapominaj o mieszaniu. Po tym czasie dorzuć pokrojoną w paski paprykę.

Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Na sam koniec przypraw sosem sojowym wraz z octem, do smaku wrzuć pieprz. Zamieszaj, aby wszystko się połączyło.

W tym momencie potrawa jest prawie gotowa. Zakryj naczynie pokrywką i pozostaw na wolnym ogniu dodatkowe kilka minut.

Dla jeszcze lepszych walorów smakowych dodaj swoje ulubione zioła. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!