Odkrycie kulinarne – Sos bez mięsa – idealnie pasuje do każdej potrawy. Przepis.

Prezentujemy bardzo ciekawy przepis na sos z pastą pomidorową. Najważniejszą ciekawostką tego sosu jest fakt, że do jego wykonania nie potrzeba mięsa, a sam sos pasuje do bardzo wielu potraw.

Bardzo często ten lub podobny sos był stosowany w bardzo wielu stołówkach czy też innych miejscach zbiorowego żywienia. Wbrew pozorom pomimo tego, że sos ten pojawiał się bardzo często, jednak mimo wszystko smakował większości osób. Poniżej znajduje się przepis na ten wyjątkowy sos.

 

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pół litra wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, cukier (tak, aby uzyskać odpowiedni i interesujący nas smak)

Jak przygotować?

Przygotowanie sosu rozpoczynamy od roztopienia masła na patelni na niewielkim ogniu. Do masła dodajemy mąkę pszenną. Całość smażymy, aż uzyska złocisty kolor i w tym momencie dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko należy bardzo dokładnie wymieszać.

 

Kolejnym krokiem jest powolne wlanie całej przygotowanej wody na patelnie. Oczywiście podczas wlewania wody całość bardzo dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy, sól i pieprz. Do sosu można dodać też suszony koperek, pietruszkę, paprykę, oregano czy też czosnek.

 

Bardzo dużo zależy od preferencji smakowych. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Po przegotowaniu sos jest gotowy. Można go dodawać do owsianki, tłuczonych ziemniaków, pysznych klopsików i wielu innych dań.

 

Każdy, kto miał styczność kiedyś z tym sosem z całą pewnością będzie zadowolony. Zastosowań tego sosu jest bez liku i z całą pewnością każdy znajdzie to idealne dla niego. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!