Prosta i smaczna włoska szarlotka – Przygotuj w kilka minut i do piekarnika. Najlepsza jaką jadłam.

Prosta i smaczna włoska szarlotka

Do przygotowania pysznej szarlotki należy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 5 sztuk kwaśnych jabłek,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 średniej wielkości jajka,
  • 250 g cukru,
  • jedno opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • sok z całej cytryny,
  • pół opakowania proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka.

Dodatkowo należy przygotować następujące składniki:

  • masło do posmarowania formy,
  • mąkę do posypania formy,
  • cukier puder do dekoracji ciasta.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności jabłka obierz, pokrój na ćwiartki. Następnie ćwiartki dodatkowo pokój na bardzo cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny. Następnie wszystkie pozostałe składniki należy umieścić w jednej dużej misce.

 

Zawartość miski należy dokładnie i powoli wymieszać aż do momentu gdy wymieszana masa powinna konsystencją będzie przypominać gładkie ciasto. Następnie okrągłą blachę wysmaruj masłem i posyp mąką.

Na spodzie blachy umieść pokrojone jabłka i całość zalej wymieszanym ciastem.

Blachę z ciastem wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, aż ciasto uzyska piękny rumiany kolor.

 

Na koniec wyciągnij szarlotkę z piekarnika, poczekaj aż nieco wystygnie i posyp po wierzchu cukrem pudrem najlepiej przy pomocy siateczka.

Tak przygotowane ciasto jest gotowe do jedzenia!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!