Pyszna szarlotka z pianką budyniową – Hit każdego przyjęcia. Robię prawie co każdy weekend

Szarlotka to jedno z tych ciast, na które przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i które za każdym razem smakuje wybornie.

W tym przypadku istnieje urozmaicona receptura na ten klasyczny poczęstunek, który dzięki obecności budyniowego kremu będzie rozpływał się w ustach.

Składniki na kruche ciasto:

  • mąka pszenna tortowa: 300 gram (około 2 szklanki)
  • masło: 1 kostka (200 gram)
  • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka
  • cukier puder: 3 czubate łyżki
  • żółtka: 4 sztuki
  • bułka tarta (do oprószenia spodu ciasta)

Składniki na masę jabłeczną:

  • jabłka: 1 kilogram
  • cukier: 2 czubate łyżki
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • cynamon: 1 płaska łyżeczka
  • skrobia ziemniaczana: 1 czubata łyżeczka

Składniki na piankę budyniową:

  • cukier: 160 gram (około 3/4 szklanki)
  • cukier wanilinowy: 1 opakowanie
  • białka: 4 sztuki
  • budyń waniliowy lub śmietankowy: 2 opakowania (80 gram)
  • olej: 100 ml

Wykonanie:

Przygotuj kruche ciasto: schłodzone masło posiekaj na kawałki. Dodaj do niego mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka. Zagnieć ciasto w jednolitą kulkę. Podziel ciasto na dwie równe części, następnie zawiń w folię i włóż obie części do zamrażarki na godzinę.

 

Przygotuj masę jabłeczną: umyj i obierz jabłka, następnie zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Odciśnij z nich sok. Jabłka wyłóż na podgrzaną patelnię. Dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon. Wymieszaj.

Smaż jabłka do całkowitego odparowania soku (około 10 minut). Posyp masę z jabłek mąką ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną z części ciasta zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na blasze. Posyp niewielką ilością bułki tartej.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podpiecz ciasto przez około 10 minut, następnie lekko ostudź.

Przygotuj piankę budyniową: ubij na sztywno białka na wysokich obrotach miksera, stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy.

 

Zmniejsz obroty miksera: dodaj budyń w proszku, aż wszystkie składniki się połączą. Na sam koniec do masy wlej olej i ubijaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Na wcześniej podpieczony i wciąż ciepły spód ciasta wyłóż masę jabłeczną, a na nią piankę budyniową. Zetrzyj drugą część ciasta na wierzch warstwy budyniowej. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzany do 180 stopni przez około pół godziny do zrumienienia.

Gotową szarlotkę możesz posypać cukrem pudrem lub polać przygotowanym wcześniej lukrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!