Szybkie desery bez pieczenia. 15 min i gotowe. Znikają ze stołu w kilka chwil

Tiramisu to deser, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Wywodzi się z Włoch, gdzie króluje od lat 60-tych XX wieku! Totalna klasyka, łatwa w przygotowaniu, zachwycająca gości.

Składniki

  • biszkopty – ok. 6 szt
  • serek mascarpone – 250g
  • kawa rozpuszczalna – 3 łyżeczki
  • likier kawowy – 3 łyżki
  • skondensowane mleczko słodzone – 85g
  • kakao – 1 łyżka

Przygotowanie tiramisu zacznij od rozpuszczenia kawy w ok. 75 ml wody i wymieszaj z alkoholem. Biszkopty zamocz w tej mieszance, muszą nasiąknąć zalewą, aby nadała im odpowiedniego smaku. Następnie ubij za pomocą miksera uszykowane mleko z serkiem mascarpone na gładką masę. Do pucharków przełóż biszkopty, zalej kremem powstałym z mleka i serka.

Na koniec udekoruj posypując każdy deser odrobiną kakao w proszku. Gotowe!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!