You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Podzielimy się z Tobą przepisem na idealne, szybkie ciasto oraz z tajemnicami jego przygotowania, które zapewnią jego miękkość i to, że będzie świeże przez długi czas. To proste ciasto drożdżowe przygotowuje się bardzo szybko około 10 minut. Nie trzeba go dodatkowo wyrabiać lub czekać, aż drożdże zaczną działać.
Wyjmij drożdże z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby się rozgrzały. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Wlej wodę do patelni i włącz ogień, rozpuść w niej masło i zdejmij z ognia. Pozostawić do ostygnięcia aby mieszanina nie była gorąca a ciepła, dodaj drożdże, sól, cukier i olej słonecznikowy i wymieszaj.
Wlej płynną mieszaninę do głębokiej miski, przesiej mąkę i zagnieć miękkie, elastyczne ciasto.
Umieść ciasto na blasze i piecz przez 10 minut z uchylonymi drzwiami piekarnika, a następnie 30 minut z zamkniętymi.
Jeśli używasz suchych drożdży, wystarczy 11 g. Ciasto wzrośnie znakomicie zarówno w tym, jak iw drugim przypadku, ponieważ tajemnica gotowania polega na pieczeniu dwuetapowym , co pozwala na szybkie podgrzanie ciasta, ale stopniowo.
Nadaje się również do zrobienia domowej pizzy i innych słodkich wypieków. Pamiętaj, aby podzielić się nim z innymi miłośnikami wypieków!
Comments are closed.