Odkąd pierwszy raz zobaczyłam tak przygotowaną cebulę, wiedziałam, że będzie częstym daniem na moim stole :)

Cebula gości w większości kuchni na całym świecie… Może niekoniecznie każdy lubi jej zapach, ale na pewno każdy docenia to, że jest bogata w żelazo, potas, witaminy A, B6, C, E i inne potrzebne nam do funkcjonowania składniki.

A co powiecie na podanie cebuli w wykwintnej formie? Cebulowe lilie na pewno wszystkich zaskoczą!

Składniki:

  • 4 czerwone cebule,
  • ocet balsamiczny,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • folia aluminiowa,
  • naczynie żaroodporne.

Zaczynamy od obrania cebul. Kroimy je na osiem części (nie przecinając do samego końca!).
Zaczynamy od obrania cebul. Kroimy je na osiem części (nie przecinając do samego

Następnie wkładamy cebule do miski i polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, a potem łyżką octu balsamicznego. Mieszamy.
Następnie wkładamy cebule do miski i polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, a potem

Cebule układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Cebule układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

Cebule polewamy oliwą i octem, które zostały w misce, posypujemy solą (jeśli ktoś lubi, można dodać inne przyprawy) i przykrywamy folią. Pieczemy je przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Cebule polewamy oliwą i octem, które zostały w misce, posypujemy solą (jeśli kto

Wyjmujemy naczynie z piekarnika, zdejmujemy folię i pieczemy cebule jeszcze przez 10 minut.

PS. Cebulowe kwiaty doskonale smakują z kaparami! 🙂
Wyjmujemy naczynie z piekarnika, zdejmujemy folię i pieczemy cebule jeszcze prze

Tak podana cebula będzie przy okazji świetną ozdobą stołu! 😉 Podajcie dalej ten pyszny i oryginalny przepis.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!