You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Mówią na niego kurczak „po arabsku”, ale jak pierogi „ruskie”, nazwa nie zawsze w stu procentach nawiązuje bezpośrednio do danej kultury. Ciasto, w którym marynuje się kurczaka jest jednak nieco inne, na bazie wody mineralnej, z dodatkiem smażonej cebuli oraz papryki i przypraw, to interesujące połączenie, jeśli znudziły Wam się zwykłe kotlety z kurczaka!
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 papryka żółta
3 jajka
1,5 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mąki
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
oliwa
sól, pieprz
olej roślinny do smażenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy curry
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor na odrobinie oliwy. W misce połączyć wodę, sól, jajka, mąkę oraz sodę. Wymieszać. Dodać paprykę startą na tarce o dużych oczkach, curry, sok z cytryny oraz skórkę. Wymieszać. Doprawić pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Do masy dodać kawałki kurczaka, przykryć folią i najlepiej schłodzić w lodówce przez 30 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dzięki wodzie mineralnej, ciasto jest lekkie, a zarazem aromatyczne. Dodajcie ulubioną sałatkę i obiad gotowy! Smacznego!
Comments are closed.