Ten kurczak zachwyci Was soczystością i aromatem! Mówią na niego kurczak „po arabsku” i migiem znika z talerzy!

Mówią na niego kurczak „po arabsku”, ale jak pierogi „ruskie”, nazwa nie zawsze w stu procentach nawiązuje bezpośrednio do danej kultury. Ciasto, w którym marynuje się kurczaka jest jednak nieco inne, na bazie wody mineralnej, z dodatkiem smażonej cebuli oraz papryki i przypraw, to interesujące połączenie, jeśli znudziły Wam się zwykłe kotlety z kurczaka!

 

 

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 papryka żółta
3 jajka
1,5 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mąki
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
oliwa
sól, pieprz
olej roślinny do smażenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy curry


Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor na odrobinie oliwy. W misce połączyć wodę, sól, jajka, mąkę oraz sodę. Wymieszać. Dodać paprykę startą na tarce o dużych oczkach, curry, sok z cytryny oraz skórkę. Wymieszać. Doprawić pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Do masy dodać kawałki kurczaka, przykryć folią i najlepiej schłodzić w lodówce przez 30 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Dzięki wodzie mineralnej, ciasto jest lekkie, a zarazem aromatyczne. Dodajcie ulubioną sałatkę i obiad gotowy! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!