Jabłkowe tornado: ciasto dla miłośników jabłek i czekolady. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Jabłkowe tornado, czyli ciasto dla miłośników jabłek i czekolady.

Prosty i fantastyczny przepis, w którym znajdziesz kwaśną śmietanę, ulubiony dżem i sporą dawkę czekolady. Jeśli spróbujesz to zakochasz się już w pierwszym kęsie.

Potrzebne składniki: 

  • 5 sztuk jabłek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie małego proszku do pieczenia
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 tabliczki czekolady
  • ulubiony dżem

Wykonanie:

Do wykonania potrzebna będzie nam tarka, spora miska oraz oczywiście blaszka do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm. Na początku należy umyć dokładnie jabłka, obrać je, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do miski przełożyć składniki takie jak: mąka, mleko, jaja, cukier, cukier waniliowy, cynamon, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i olej, a następnie całość wymieszać na jednolitą, gładką masę. Na końcu do miski przełożyć starte jabłka i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

 

Powstałe ciasto wylać na formę do pieczenia, którą najpierw najlepiej posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.

 

W czasie pieczenia przygotować kąpiel wodną dla czekolady, aby to zrobić należy zagotować wodę w niedużym garnku, położyć na nim miskę, pokruszyć czekoladę i mieszać do czasu aż się ona rozpuści. Przestudzić, a następnie dodać do niej śmietanę.

 

Upieczone ciasto wyjąć, posmarować dżemem, a z wierzchu położyć przygotowaną polewę z czekolady.

Gotowe, teraz smacznie możemy zajadać się naszym jabłkowym ciastem!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!