You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Prosty i fantastyczny przepis, w którym znajdziesz kwaśną śmietanę, ulubiony dżem i sporą dawkę czekolady. Jeśli spróbujesz to zakochasz się już w pierwszym kęsie.
Do wykonania potrzebna będzie nam tarka, spora miska oraz oczywiście blaszka do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm. Na początku należy umyć dokładnie jabłka, obrać je, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miski przełożyć składniki takie jak: mąka, mleko, jaja, cukier, cukier waniliowy, cynamon, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i olej, a następnie całość wymieszać na jednolitą, gładką masę. Na końcu do miski przełożyć starte jabłka i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Powstałe ciasto wylać na formę do pieczenia, którą najpierw najlepiej posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
W czasie pieczenia przygotować kąpiel wodną dla czekolady, aby to zrobić należy zagotować wodę w niedużym garnku, położyć na nim miskę, pokruszyć czekoladę i mieszać do czasu aż się ona rozpuści. Przestudzić, a następnie dodać do niej śmietanę.
Upieczone ciasto wyjąć, posmarować dżemem, a z wierzchu położyć przygotowaną polewę z czekolady.
Comments are closed.