Tskan z mięsem – Przepis skradłam swojej przyjaciółce, która przywiozła go z Północnego Kaukazu. Ten smak, zostanie z Tobą na dłużej
Północny kaukaz, to bardzo piękne i urokliwe miejsce, a jego urozmaicone, smaczne i sycące potrawy to odzwierciedlenie zamiłowania do chleba, oraz wszelkiego rodzaju chlebków pita, placków i nadziewanych ciast. Są one głównym produktem spożywczym. Najbardziej powszechnym w tym regionie, jest tskan z mięsem i ziemniakami.
Przygotowanie tej potrawy, to niemal rytuał który jest nie tylko fascynujący, ale również bardzo odmienny od praktycznej, szybkiej i łatwej w przygotowaniu kuchni europejskiej, a najbardziej znanych nam wszystkim fast-foodów. Trzeba przyznać, że wyciągając pachnący, rumiany tskan z piekarnika, można poczuć duży szacunek dla kultury kaukaskiej. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Mąka pszenna 500 g
-
Mięso wołowe 500 g
-
Masło 300g
-
Ziemniaki 4 szt.
-
Cebula 2 szt.
-
Jajko 1 szt.
-
Olej słonecznikowy 2 łyżki stołowe
-
Sól 2 łyżeczki
-
Cukier 0,5 łyżeczki
-
Woda 200 ml
-
Czarny mielony pieprz 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
1. Do przesianej mąki, dodaj 1 łyżeczkę soli, cukier, wodę i olej. Ugnieć jednolite, gładkie ciasto i podziel je na dwie części (większą i mniejszą). Uformuj z niego kulki, przykryj i odstaw na 20 minut.
2. Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie: Obrane ziemniaki, pokrój w plastry, cebulę w cienkie piórka, a mięso zmiel w maszynce do mięsa. Do mięsa, dodaj 1 łyżeczkę soli, pieprz i dobrze wymieszaj.
3. Oba ciasta cienko rozwałkuj i posmaruj obficie roztopionym masłem. Potem zwiń je znowu w kulkę, odstaw na chwilę i powtórz czynność jeszcze dwa razy.
4. Na blaszce, wysmarowanej tłuszczem ułóż większą część rozwałkowanego ciasta, poukładaj na nim najpierw ziemniaki, potem mięso i cebulę. Teraz przykryj mniejszym, rozwałkowanym ciastem, sklej brzegi i wysmaruj wierzch masłem. Zrób na czubku małe nacięcia nożem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut. Następnie, wysmaruj powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem i piecz przez kolejne 30 minut, w temperaturze 170 stopni. Gotowe!
Comments are closed.