Pyszne tureckie bułeczki – mój ulubiony przepis do którego często wracam. Szybko się robi i smakuje obłędnie

Cukier, sól, kefir i ocet należy wymieszać w dużej misce za pomocą trzepaczki. Dodać 1 żółtko oraz 2 białka i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie. Kolejno przesiać do miski mąkę oraz zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać jeszcze dodatkową mąką. Zagniecione ciasto odłożyć na bok i przykryć ściereczką.

 

Przygotować farsz – ser wymieszać z pozostałymi dwoma żółtkami. Od ciasta odrywać niewielkie kawałki i rozpłaszczyć w dłoni. Formować niewielkie placuszki, a na środek wyłożyć kopiastą łyżkę farszu.

 

Formować bułeczki zawijając ciasto do środka. Gotowe bułki tureckie układać na szerokiej blaszce (najlepiej tej z wyposażenia piekarnika) na pergaminie lub papierze do pieczenia.

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzałka góra – dół). Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować białkiem oraz zrobić niewielkie nacięcie na każdym kawałku – piec około 30 minut.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!