Twój piekarnik będzie błyszczał w zaledwie 4 minuty bez szorowania i detergentów. Sprawdzony i skuteczny sposób na zalegający tłuszcz
Każdy z nas, przynajmniej raz w życiu zmagał się z uciążliwym tłuszczem w piekarniku. Od dziś, to żaden kłopot! To absolutnie genialny sposób na czysty piekarnik, bez żmudnego szorowania i rysowania powierzchni.
Ten trik, zastosowałam pierwszy raz na swoim starym piekarniku. W obawie przed porysowaniem szklanej powierzchni, przestałam widzieć swoje wypieki przez szybkę. Wypróbowałam i z całą pewnością stwierdzam, że to działa! A najprostsze i najtańsze rozwiązania jak zwykle okazały się najskuteczniejsze.
Bardzo prosty i wydajny sposób na tłuste, szklane powierzchnie piekarnika i co najważniejsze bez czyścików i detergentów. Wystarczą 3 składniki, które zawsze masz w swojej kuchni.
Z czystej ciekawości, sprawdziłam czas czyszczenia i z prawdziwym zdziwieniem stwierdziłam, że zajęło mi to zaledwie 4 minuty.
To jak dotąd najbardziej skuteczny, najwydajniejszy i najszybszy sposób na idealnie czysty piekarnik.
Folia aluminiowa
Początkowo miałam obawy, czy folia aluminiowa nie porysuje szklanej powierzchni. Jednak ciekawość i chęć spróbowania, szybko przekonała mnie o swoim genialnym działaniu. A więc, otworzyłam drzwiczki piekarnika i polałam je 1/2 szklanki gorącej wody, a następnie posypałam mokrą powierzchnię sodą oczyszczoną. Poczekałam na reakcję przez 30 sekund, a w tym czasie zgniotłam w dłoniach kulkę z folii aluminiowej. Kulką, pocierałam zabrudzoną, szklaną powierzchnię piekarnika.
Wystarczyły delikatne, okrężne ruchy dłoni i cały brud znikał błyskawicznie. Ponieważ mój piekarnik był nieco zaniedbany, powtórzyłam całą procedurę jeszcze raz. Pozostałość po brudzie, starłam zwilżoną szmatką. Gotowe!
Jak wyczyścić pozostałą powierzchnię piekarnika?
Wszystkie składniki, potrzebne do wyczyszczenia piekarnika znajdziesz w swojej kuchni. Oto czego potrzebujesz i jak to zrobić:
Potrzebujesz:
-
Zimna woda 150 ml
-
Ocet 150 ml (jeśli trzeba, dodaj więcej)
-
Proszek do pieczenia 2-3 opakowania
-
Żaroodporne naczynie do pieczenia
Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego wlej wodę, potem dodaj ocet, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 100°C i wstaw naczynie z przygotowaną mieszanką na 30-45 minut. Na koniec przetrzyj piekarnik czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Życzę powodzenia!
Comments are closed.