Jak uprawiać boczniaki w piwnicy lub balkonie – instrukcja krok po kroku.

Okres inkubacji trwa ok. 2 tygodnie. W tym czasie należy dbać o wilgotność i utrzymywać stałą temperaturę w pomieszczeniu. Po dokonaniu pierwszego zbioru, należy obniżyć temperaturę w pomieszczeniu o ok. 10 stopni, regularnie podlewać grzybnię i czekać na drugą falę zbiorów.

 

W sumie, nastąpią cztery fale, jednak najobfitsze zbiory uzyskamy w dwóch pierwszych.  Po tym czasie konieczne będzie przygotowanie nowego podłoża z grzybnią. Zużyte nadaje się do wykorzystania jako nawóz.

 

Uprawa boczniaków wcale nie jest skomplikowana, a pamiętając o kilku wymienionych wyżej wskazówkach w krótkim czasie uzyskać można naprawdę obfite zbiory.

Boczniaki można spożywać świeże, po usmażeniu lub ugotowaniu. Są również doskonałe marynowane, a ich większą ilość można mrozić.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!