Kapusta usmażona – moje goście oszaleli na punkcie tej przekąski. Znikają ze stołu w kilka chwil

Kapusta jest znana ze swych cennych właściwości. Jest źródłem witaminy C, A, E i K.

Wzmacnia oporność naszego organizmu. Zapobiega anemii. Ma zbawienny wpływ na stawy.

Kapusta ma mało kalorii, a więc możesz ją jeść do woli – bez obawy, że przytyjesz. Jednym ze sposobów wykorzystania kapusty w kuchni jest jej… usmażenie jak kotlety.

Smażone kotlety z kapusty? Czemu nie!

Do ich wykonania będziesz potrzebować jedynie kilku składników – białej główki kapusty, 3 całe jajka, sól, pieprz, bułkę tartą do obtaczania i olej do smażenia!

Zdejmij z kapusty pierwsze, te brzydsze liście. Pokrój główkę na cząstki lub grubsze plasterki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ale nie tak, żeby się rozpadały.

Odcedź o zostaw na sitku, żeby odsączyć nadmiar wody. W tym czasie roztrzep w jednym talerzu głębokim jajka razem z solą i pieprzem, drugi natomiast napełnij bułką tartą.

Obtaczaj krążki kapusty tak jak w standardowej panierce – smaż z obu stron na złoty kolor. Proste, prawda?

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!