You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
W łatwy sposób zachwycisz gości, zapewnisz dzieciom pyszny podwieczorek lub z łatwością zabierzesz do pracy słodką przekąskę!
Wafle smarujemy dżemem i na jednym z nich układamy herbatniki. Do garnka wlewamy 100 ml wody i wsypujemy 100 g cukru. Zawartość garnka gotujemy, cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia.
Gdy cukier się rozpuści, dodajemy do niego masło, czekoladę i kakao. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie do przygotowanej masy dodajemy zmielone orzechy i pokruszone herbatniki.
Gotową masę rozsmarowujemy na herbatnikach, a następnie układamy kolejną warstwę takich samych herbatników. Na koniec przykrywamy wszystko drugim waflem posmarowanym dżemem.
Na tak przygotowanym deserze stawiamy ciężkie naczynie wypełnione np. dwoma kartonami mleka i wkładamy go do lodówki na ok. 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy polewy do dekoracji.
Wkładamy tafelki czekolady do rondla, dodajemy śmietanę i powoli rozpuszczamy czekoladę, cały czas mieszając. Gdy polewa będzie gotowa, smarujemy nią górną powierzchnię wafla.
Na koniec rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z bitą śmietaną i dekorujemy nią wierzch deseru.
Comments are closed.