Ta warstwowa sałatka pięknie wygląda i pysznie smakuje. Nie przegap przepisu

Najlepszym wyjściem jest przygotowanie produktów dzień wcześniej wieczorem. Nie obieraj ziemniaków tylko umyj je, a później ugotuj w delikatnie zasolonej wodzie. Gotuj ziemniaki aż będą miękkie.

Z marchewkami zrób to samo. Obierz, a później ugotuj. Pamiętaj, że wyznacznikiem momentu, w którym powinno się je wyjąć jest miękkość.

Jajka również ugotuj, ale uwaga – nie trzymaj ich w wodzie dłużej niż 8 minut. Po ugotowaniu ostudź je w lodowatej wodzie.

Dopiero teraz obierz ziemniaki i marchewki. Przygotuj sobie tarkę i zetrzyj na niej wszystkie przygotowane wcześniej i ugotowane składniki. Najlepiej użyć do tego dużych oczek.

 

Następnie umyj szczypior i posiekaj go drobno, wcześniej oczywiście go osuszając ręcznikiem papierowym. Szynkę również pokrój w drobne kawałeczki.

Zetrzyj na tarce ser, który wcześniej musi być włożony na min, 10 minut do zamrażarki. Do tego też użyj dużych oczek.

Później zacznij układać składniki warstwowo, pamiętając o wyrównaniu każdej warstwy łyżką.

Do tworzenia warstw może być przydatna metoda z użyciem pierścienia, lecz nie jest to konieczne. Najlepiej każdą ułożoną warstwę smarować majonezem. Sałatka będzie wtedy bardziej wyrazista.

  • Warstwa pierwsza – ziemniaki. Posmaruj ją majonezem, później posypując szczypiorkiem.
  • Warstwa druga – jajka.
  • Warstwa trzecia – pieczarki (pamiętaj, że muszą być one odcedzone od zalewy).
  • Warstwa czwarta – szynka.
  • Warstwa piątka – marchewki. Posyp wierzch startym serem i gotowe.

Jeśli masz wenę twórczą, wyraź ją. Udekoruj sałatkę według własnych upodobań – niech stanie się ona dziełem sztuki nie tylko pod względem smakowym, ale też wizualnym.

Po tym niezbyt długim czasie przygotowania nadszedł czas, żeby podawać sałatkę do stołu i radować się jej pysznością. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!