You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Letnie ogórkowe zbiory warto przemienić w proponowane przez nas ogórki po węgiersku. Pikantne, pełne wyrazistego smaku, chrupiące zielone kąski, będą świetnym urozmaiceniem dla zimowej kanapki z wędliną.
Nasz prosty, szybki w przygotowaniu przepis polecamy szczególnie tym, którzy cenią sobie mocne smaki, jednak nie lubią spędzać długich godzin na szykowaniu dania.
Cały proces rozpoczniemy od wymycia i wyparzenia trzech słoików. Najlepsze będą te o objętości 0,5 litra. Do każdego z nich dodajemy obrane dwa ząbki czosnku oraz po 4 ziarna ziela angielskiego i goździków, a także łyżeczkę musztardy w proszku.
Następnie słoiki wypełniamy umytymi małymi ogórkami. Te większe dobrze jest przekroić na pół, aby lepiej przeszły smakiem marynaty.
Zagotuj litr wody, a następnie dodaj do niej łyżeczkę soli, 100g cukru oraz 150ml octu winnego. Ciepłą marynatą zalej słoiki, do wysokości ok. 1cm od wieczka. Pozostało nam tylko słoiki dobrze zakręcić, wyparzonymi i dobrze osuszonymi wieczkami.
Zagotuj je w garnku wyłożonym ściereczkę i gotuj przez 5 min. Po tym czasie wyjmij i ułóż na grubym ręczniku do góry dnem.
Tak przygotowane węgierskie ogórki będą smacznym dodatkiem do kanapki, sprawdzą się także jako składnik sałatek lub dodatek do obiadu.
Comments are closed.