You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Ceny masła poszły w ostatnim czasie mocno w górę, prawda? Dlatego z sentymentem wracamy do czasów, gdy masło robiło się w domu, ze śmietany. Jednak będziemy się trzymać nowoczesnych nowinek technologicznych i zamiast ubijać masło ręcznie, użyjemy miksera. Jeśli macie dostęp do domowej tłustej śmietany od rolnika, nie wahajcie się ani chwili! Jeśli nie, wystarczy ta ze sklepu, najlepiej 36% lub 32%.
Przygotowanie:
Schłodzone śmietanki wlać do miksera, miksować na szybkich obrotach około 10-15 minut, aż śmietana się zbryli, nabierze żółtego koloru, stwardnieje i będzie odchodziło od brzegów miski. Wtedy, zebrać masło łyżką, oddzielając od powstałej maślanki i przełożyć na gazę. Odsączyć i dłońmi zamoczonymi w ziemnej wodzie uformować osełkę.
Comments are closed.