Chcąc zjeść coś dobrego i zdrowszego warto przygotować słodkości samodzielnie. Włoskie ciasto poleca się do kawki i nie tylko. Przepis.

Chyba każdy z nas ma chwile, gdy po ciężkim dniu sięgamy po coś słodkiego, by rozładować stres i napięcie. Na ogół są to niestety niezdrowe produkty ze sklepowej półki, które nie tylko pozostawiają wiele do życzenia, jeśli chodzi o smak, ale niszczą również nasze mocne postanowienia w zakresie zdrowego odżywiania.

Domowe wypieki mają natomiast wiele zalet. Przede wszystkim są smaczne, zawsze świeże, a w dodatku stosunkowo tanie. Wiele z nich bardzo łatwo przygotować, co stanowi ich dodatkową zaletę. Taką przekąską jest np. ciasto włoskie, którego przyrządzenie nie powinno nikomu przysporzyć większych trudności.

 

Może się wydawać, że ciasto włoskie to po prostu zwykła szarlotka. Nic bardziej mylnego! Włosi wymyślili bowiem swój własny sposób na wykorzystanie jabłek.

Aby przygotować ten wyśmienity deser, należy wykorzystać kilka składników. Należą do nich:

  • 4 jabłka
  • 180 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 4 g proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!