Babcine ciasto jabłkowe to coś, co brzmi idealnie na każdą pogodę – w jesienne wieczory jako przekąska w czasie padającego deszczu, a latem jako frykasy dla gości, którzy zawitali do nas z podróży.
Aby przygotować ciasto Wschodnia bajka, musimy zgromadzić następujące składniki:
- mąka pszenna 150 g
- jaja 3 sztuki
- olej słonecznikowy 65 ml
- cukier 120 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- jabłko 2 sztuki
- cukier waniliowy (nie wanilinowy!) 5 g
- rodzynki 50 g
- skrobia ziemniaczana 2 łyżki
- suszone morele 50 g
- koniak 50 ml
- cynamon 1 łyżeczka
- cukier puder – dodać do smaku
- orzechy włoskie 150 g
- masło 60 ml
Jak przygotować ciasto?
Suszone owoce należy umyć i osuszyć. Morele trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Morele oraz rodzynki należy zalać koniakiem (jeśli ktoś nie ma, można również skorzystać z mocnej herbaty).
Orzechy trzeba uprażyć na patelni (bez dodatku oleju), a następnie rozgnieść na okruchy. 70 g cukru należy wymieszać z 1 łyżeczką cynamonu, a następnie dodać orzechy.
Kolejnym etapem jest ubicie przez kilka minut jajek. Resztę cukru należy wymieszać z cukrem waniliowym. Powstałą mieszankę należy dodawać porcjami do ubijanych jajek. Do powstałej masy należy dodać 60 ml masła oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto należy mieszać do momentu aż będzie miało gładką konsystencję przypominającą śmietanę. Jabłka należy obrać i pokroić w plasterki, a potem obtoczyć je w skrobi ziemniaczanej. Naczynie do pieczenia należy wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia i posmarować olejem, aby ciasto się nie przypiekło.
Następnie należy wylać połowę masy do formy, dodać połowę mieszanki orzechów, rozłożyć połowę porcji jabłek, odcedzić płyn z suszonych owoców i rozprowadzić je na cieście. Następnie wylać resztę ciasta, ponownie przykryć jabłkami i orzechami.
Ciasto powinno się piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50-55 minut. Przez pierwsze pół godziny pieczenia zaleca się przykrycie u góry ciasta folią aluminiową – zapobiegnie to przypaleniu się orzechów.
Comments are closed.