Wschodnia bajka – Babcia zdradziła przepis na jabłkowe ciasto. Obłędne w smaku

Babcine ciasto jabłkowe to coś, co brzmi idealnie na każdą pogodę – w jesienne wieczory jako przekąska w czasie padającego deszczu, a latem jako frykasy dla gości, którzy zawitali do nas z podróży.

Aby przygotować ciasto Wschodnia bajka, musimy zgromadzić następujące składniki:

  • mąka pszenna 150 g
  • jaja 3 sztuki
  • olej słonecznikowy 65 ml
  • cukier 120 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jabłko 2 sztuki
  • cukier waniliowy (nie wanilinowy!) 5 g
  • rodzynki 50 g
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • suszone morele 50 g
  • koniak 50 ml
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder – dodać do smaku
  • orzechy włoskie 150 g
  • masło 60 ml

 

Jak przygotować ciasto?

Suszone owoce należy umyć i osuszyć. Morele trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Morele oraz rodzynki należy zalać koniakiem (jeśli ktoś nie ma, można również skorzystać z mocnej herbaty).

Orzechy trzeba uprażyć na patelni (bez dodatku oleju), a następnie rozgnieść na okruchy. 70 g cukru należy wymieszać z 1 łyżeczką cynamonu, a następnie dodać orzechy.

Kolejnym etapem jest ubicie przez kilka minut jajek. Resztę cukru należy wymieszać z cukrem waniliowym. Powstałą mieszankę należy dodawać porcjami do ubijanych jajek. Do powstałej masy należy dodać 60 ml masła oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto należy mieszać do momentu aż będzie miało gładką konsystencję przypominającą śmietanę. Jabłka należy obrać i pokroić w plasterki, a potem obtoczyć je w skrobi ziemniaczanej. Naczynie do pieczenia należy wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia i posmarować olejem, aby ciasto się nie przypiekło.

Następnie należy wylać połowę masy do formy, dodać połowę mieszanki orzechów, rozłożyć połowę porcji jabłek, odcedzić płyn z suszonych owoców i rozprowadzić je na cieście. Następnie wylać resztę ciasta, ponownie przykryć jabłkami i orzechami.

Ciasto powinno się piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50-55 minut. Przez pierwsze pół godziny pieczenia zaleca się przykrycie u góry ciasta folią aluminiową – zapobiegnie to przypaleniu się orzechów.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!