Miesiąc temu zaczęła jeść buraki – dzisiaj wszyscy jej zazdroszczą samopoczucia i zdrowia.
929
Buraki były znane już w starożytności, kiedy to Grecy i Rzymianie spożywali je w celu leczenia przeróżnych chorób.
Zawierają wiele składników odżywczych – witaminy oraz minerały takie jak: magnez, cynk, wapń, sód, jod i bor oraz saponiny, flawonoidy, betainę i azotyny.
Przeciwalergiczne działanie chloru sprzyja funkcjom narządów wewnętrznych oraz oczyszcza pęcherzyk żółciowy, nerki oraz limfę.
Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, buraki wpływają też na leczenie takich chorób jak miażdżyca, bezsenność, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość, osłabienie odporności oraz problemy z tarczycą. Mają tylko jeden skutek uboczny – czerwone zabarwienie moczu.
Do najważniejszych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia buraków należą:
1. Poprawa krążenia krwi
Dzięki wysokiej zawartości azotanów, które w naszej jamie ustnej zostają przemienione w azotyny, buraki zwiększają dopływ krwi do mózgu.
2. Usuwają toksyny
Buraki wspomagają wątrobę w usuwaniu toksyn z krwi, poprawiają również funkcjonowanie jelit i nerek. Dodatkowo, wspierają usuwanie z ciała kwasu moczowego.
3. Regulują miesiączkę i łagodzą menopauzę
Dzięki bogactwu żelaza, czerwone buraki wspomagają odnawianie czerwonych krwinek. Pomagają też w regulowaniu miesiączki i łagodzeniu objawów menopauzy.
4. Sprzyjają profilaktyce przeciwnowotworowej
Sok z buraków może ochronić przed wystąpieniem nowotworów, a nawet sprzyja ich leczeniu. Chroni komórki i pomaga w ich leczeniu.
5. Reguluje ciśnienie krwi
Dzięki zawartości azotanów, po spożyciu buraków nasze ciśnienie krwi spada. Według niektórych picie dwóch szklanek soku z buraka dziennie może znacznie obniżyć ciśnienie krwi.
Comments are closed.