Ta pyszna, łatwa zapiekanka często króluje u mnie na kolację. Wszyscy są zachwyceni smakiem.

Znudziły Ci się już kanapki i czasem masz ochotę na coś ciepłego na kolację? Zapiekanka ziemniaczana będzie idealnym rozwiązaniem.

Jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, jest pyszna i sycąca. Sprawdzi się także idealnie na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 800 g mielonej wołowiny
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 120 ml mleka
  • 200 g śmietany
  • sól
  • czarny, drobno mielony pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

Kapustę włóż do garnka z gorącą wodą, aby liście zmiękły i żeby łatwiej było je oddzielić od główki. Potrzymaj ją w gotującej wodzie około dwóch minut.Gdy wystygnie, porozdzielaj liście, odcinając twarde części.

Przygotuj farsz:

Na patelni podsmaż na oleju cebulę, gdy się zeszkli dodaj mielone mięso i smaż na małym ogniu. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do na wpół gotowego mięsa.

 

Dodaj sól i pieprz. Całość smaż jeszcze kilka minut aż mięso się zrumieni, a ziemniaki trochę zmiękną.

W osobnej misce roztrzep jajka i mleko.

 

Rozłóż na dnie brytfanki liście kapusty, połóż połowę nadzienia i zalej częścią masy jajecznej. Potem przygotuj drugą warstwę, znów rozłóż liście kapusty, farsz i zalej resztą masy jajecznej. Wierzch przykryj liśćmi kapusty i posmaruj kwaśną śmietaną.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 stopniach.

 

Zapiekankę możesz udekorować świeżymi ziołami.

Rady: Jeśli lubisz wyraziste lub ostre dania, do farszu możesz dodać także papryczkę mieloną, zioła prowansalskie czy pieprz ziołowy. Zamiast kwaśnej śmietany na wierzch możesz dać majonez.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!