Przepyszne efektowne ciasto Zgniły pień – Zaskoczę Cię tym przepisem. Zaskoczy gości przepysznym smakiem

Do miski wsyp 150 g cukru, wlej 250 g kwaśniej śmietany i wymieszaj. Następnie dodawaj porcjami mąkę oraz proszek do pieczenia. Z powstałej masy ugnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki.

Aby przygotować nadzienie, do osobnych misek wsyp suszone owoce, a następnie zalej wrzątkiem na 15 minut. Po upływie czasu zmiel je osobno w blenderze, dodając do każdego 25 g cukru.

Ciasto podziel na 6 części i rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Na każdą warstwę rozłóż równomiernie wcześniej przygotowane nadzienia po 2 łyżeczki każdego. Następnie zwiń w rulon.

 

Wszystkie rulony połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 min. W międzyczasie możesz ubić śmietanie z resztą cukru.

Po wyciągnięciu rulonów z piekarnika poczekaj, aż chwile ostygną, a następnie pokrój na kawałki o długości 3 cm.

Przygotuj formę, wykładając ją folią spożywczą i smarując 3 łyżkami śmietany. W formie ułóż pionowo warstwę rulonów i posmaruj śmietaną. W taki sam sposób zrób kolejne dwie warstwy. Całość włóż do lodówki na 8-10 h.

Gotowe ciasto posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!