Pyszne ziemniaczki w chrupiącej skórce – wyjątkowo smaczny obiad. Znikają ze stołu w kilka chwil

Ziemniaki z chrupiącą skórką – spróbuj je przygotować już dziś!

Ziemniaki można przygotować na niezliczoną ilość sposobów. Ten wyjątkowy przepis sprawi, że będą miały złocistą, niesamowicie chrupiącą skórkę. Będą świetnym dodatkiem do obiadu i na pewno Twoja rodzina je pokocha.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków;
  • oliwa z oliwek (3 łyżki);
  • pietruszka (pęczek);
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • łyżeczka musztardy;
  • pieprz;
  • przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie);
  • pół łyżeczki soli.
  • Będziemy także wykorzystywać rękaw do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Umyte i obrane ziemniaki tniemy na ćwiartki i przebijamy szpikulcem w kilku miejscach. Jeśli ziemniaki są młode, będziemy piec je ze skórką.

Siekamy pietruszkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miseczki z oliwą, przyprawami i musztardą. Następnie wkładamy tam ziemniaki i dokładnie mieszamy, by pokryły się oliwą.

W rękawie robimy kilka nacięć i przekładamy do niego ziemniaki. Całość pieczemy przez 40-60 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Wyjątkowo chrupiącą skórkę otrzymamy, gdy około 10 minut przed końcem pieczenia przetniemy górę rękawa. Należy też wtedy zmienić tryb na grillowanie.

Po wyjęciu całość jest gotowa do podania. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!