Ziemniaki faszerowane- Za pomocą zwykłych składników uzyskasz pyszne danie.

Codziennie jemy ziemniaki np. gotowane, tłuczone lub pieczone. Czasami warto spróbować przygotować je pod inną postacią. Znajdziesz tu przepis na ziemniaki nadziewane , następnie upieczone w piekarniku , które smakują rewelacyjnie.

 

 

LISTA SKLADNIKÓW:
  • Średnie ziemniaki – 15 sztuk
  • Masło -50 gram
  • Mięso ( ulubione lub np. pierś z kurczaka) – 250 gram
  • Cebula
  • Kwaśne śmietana – 50 gram
  • Pieprz, sól, opcjonalnie pasta pomidorowa 2 łyżki

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Ziemniaki dokładnie obierz, następnie pokrój je na pół i w środku wydrąż z nich dziurkę .

2.Do osolonego wrzątku włóż pokrojone ziemniaki i gotuj przez 10 minut na półtwardo.

 

3.Mięso pokrój na większe kawałki, następnie obierz cebulę. Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa zmiel cebulę oraz pokrojone mięso. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

4. Przygotuj teraz sos: Roztopione masło wymieszaj z śmietaną oraz przyprawami. Jak masz ochotę dodaj także pastę pomidorową.

 

5. Układaj w formie nafaszerowane ziemniaki, następnie polej je sosem. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!