Klopsiki z ziemniakami – Przekonaj się, jakie są smaczne. Przepis na idealny obiad.

Klopsiki to jedno z najpopularniejszych dań, także wśród dzieci. Można je znaleźć w kuchniach z całego świata.

A co powiecie na przygotowanie klopsików mięsnych i klopsików ziemniaczanych w jednym daniu?

Twoje dzieci jak i reszta rodziny z pewnością będzie zachwycona takim pomysłem. Danie wygląda nie tylko apetycznie, ale też ładnie się prezentuje na stole. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.

Klopsiki z kulkami ziemniaczanymi

Przygotowanie takiego dania nie wymaga skomplikowanych składników, ani wiele czasu. Wypróbujcie ten przepis na niedzielny obiad, a gwarantujemy, że zniknie od razu z talerzy.

Składniki na klopsiki

  • mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • cebula (1 sztuka średniej wielkości)
  • jajko (1 sztuka)
  • bułka tarta (4 łyżki stołowe)
  • pieprz, sól i inne ulubione przyprawy do smaku

Składniki na kulki ziemniaczane

  • puree ziemniaczane (400-500 g)
  • masło (1 łyżka)
  • jajko (1 sztuka)
  • twardy ser (100 g)
  • czosnek (8-10 ząbków)
  • pieprz i sól do smaku
  • olej roślinny
  • tymianek

Przygotowanie

Obierz i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Dodaj do mięsa. Wrzuć następnie bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą rąk.

Zrób z przygotowanej masy kulki o wielkości trochę większej niż orzech włoski.

Ziemniaki ugotuj z wodzie z dodatkiem soli, odcedź je i zrób puree ziemniaczane. Kiedy przestygną dodaj do nich sól i pieprz, jajko i wymieszaj wszystko dokładnie.

Żółty ser pokrój w kostkę średniej wielkości. Z ziemniaków zacznij formować kulki. Do każdej z nich włóż po kawałku sera.

Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem. Umieść w nim klopsiki i kulki ziemniaczane.

Nasmaruj je z wierzchu olejem. Obierz ząbki czosnku i powkładaj je pomiędzy kulkami. Posyp kulki z wierzchu ziołami i przyprawami.

Danie piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Gotowe kulki i klopsiki podawaj z ulubioną sałatką.

Do tego dania najbardziej pasować będzie kapusta kiszona albo marynowane warzywa. Życzymy smacznego! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!