Dzięki tej marynacie, udka zawsze wychodzą złociste i chrupiące. Nie jadłaś jeszcze tak dobrych

Dania z kurczaka lubią wszyscy – dorośli i dzieci, a w dodatku jest to jedno z mięs najprostszych w przygotowaniu. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów.

Dzisiaj chcemy podzielić się z Tobą mniej tradycyjnym przepisem na przyrządzenie udek z kurczaka. Upieczone w majonezie i ketchupie z dodatkiem aromatycznych przypraw są niezwykle soczyste i delikatne, a ich skórka dosłownie rozpływa się w ustach. W dodatku są naprawdę przepyszne.

Gwarantujemy, że Twoi rodzina i znajomi pokochają ten przepis – koniecznie go wypróbuj!

Składniki potrzebne do przygotowania udek w marynacie:

  • udka z kurczaka – 8 szt. (ok. 1,5 kg)
  • majonez – 2 łyżki
  • ketchup pikantny – 2 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • majeranek – 1 łyżka
  • mielona papryka słodka – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • chili – 0,5 łyżeczki

Wykonanie:

Udka z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika i solimy wg uznania. W misce łączymy ze sobą majonez, ketchup, słodką paprykę i majeranek.

Do przygotowanej marynaty wkładamy udka i dokładnie obtaczamy, tak aby całe mięso było równomiernie przyprawione. Odstawiamy na ok. 2 godziny do zamarynowania.

Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, każdy kawałek doprawiamy delikatnie chili, a pomiędzy kurczaka wkładamy pokrojone ząbki czosnku. Przykrywamy – jeśli nasze naczynie nie ma pokrywki, używamy aluminiowej folii.

Tak przygotowane udka pieczemy w temperaturze do 180 stopni Celsjusza, w piekarniku ustawionym na grzanie „góra-dół”.

Pod koniec pieczenia naczynie można odkryć – nie jest to jednak konieczne, ponieważ w przypadku tego dania skórka i tak nie będzie chrupiąca.

Gotowe udka wyjmujemy z piekarnika i podajemy na stół. To pyszne danie świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak również na większe przyjęcie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!