Zrobienie tego sera jest niewiarygodnie proste! Zrobisz go SAM w 60 minut!

Jeżeli cieknie Ci ślinka na sama myśl o serze, a kiszki zaczynają grac marsza to pokochasz ten przepis! Zajmie Ci on TYLKO niecałą godzinę. Pomyśl o lasagne, pizze i ich zapachu, który uż za 60 minut może roznosić się po Twojej kuchni!

 

 

Będziesz potrzebować:

  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • podpuszczkę
  • 3,5 litra pełnego mleka
  • łyżeczka soli

Mleko wlej do garnka ze stali nierdzewnej i mieszaj dodając kwasek cytrynowy. Utrzymuj temperaturę 31 stopni. Nie przestawaj mieszać!
Mleko wlej do garnka ze stali nierdzewnej i mieszaj dodając kwasek cytrynowy. Ut

Po pewnym czasie mikstura zaczyna się zbrylać. Jest to moment na dodanie podpuszczki. Nie przestawaj mieszać aż do momentu gdy temperatura w garnku osiągnie 38-40,5 stopni. Gdy to nastąpi, wyłącz palnik pod garnkiem i przykryj go pokrywką. Zostaw go tak na 5 minut. Czekając nastaw wodę do zagotowania.Po pewnym czasie mikstura zaczyna się zbrylać. Jest to moment na dodanie podpusz

Po około 5 minutach w w garnku powinny pojawić się wyraźnie oddzielone grudki. Jeżeli nie uzyskaliście takiego efektu, to znaczy że serkowi potrzeba więcej czasu.

W każdym razie, grudki należy wyłowić…
W każdym razie, grudki należy wyłowić...

… i ułożyć na sitku, które należy wsadzić do garnka z prawie gotującą się wodą. Zamieszajcie delikatni i upewnijcie się, że temperatura wynosi 57 stopni.
... i ułożyć na sitku, które należy wsadzić do garnka z prawie gotującą się wodą

Dodaj soli i postaraj się uformować kulkę. Właśnie udało Ci się zrobić mozzarellę!
Dodaj soli i postaraj się uformować kulkę. Właśnie udało Ci się zrobić mozzarell

Powinniście być z siebie dumni!
Powinniście być z siebie dumni!

Teraz dodaj pomidorki i bazylię by delektować się sałatką caprese!
Podziel się tym prostym przepisem ze znajomymi. Udostępnij go na Facebooku!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!