You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Jeżeli cieknie Ci ślinka na sama myśl o serze, a kiszki zaczynają grac marsza to pokochasz ten przepis! Zajmie Ci on TYLKO niecałą godzinę. Pomyśl o lasagne, pizze i ich zapachu, który uż za 60 minut może roznosić się po Twojej kuchni!
Mleko wlej do garnka ze stali nierdzewnej i mieszaj dodając kwasek cytrynowy. Utrzymuj temperaturę 31 stopni. Nie przestawaj mieszać!
Po pewnym czasie mikstura zaczyna się zbrylać. Jest to moment na dodanie podpuszczki. Nie przestawaj mieszać aż do momentu gdy temperatura w garnku osiągnie 38-40,5 stopni. Gdy to nastąpi, wyłącz palnik pod garnkiem i przykryj go pokrywką. Zostaw go tak na 5 minut. Czekając nastaw wodę do zagotowania.
Po około 5 minutach w w garnku powinny pojawić się wyraźnie oddzielone grudki. Jeżeli nie uzyskaliście takiego efektu, to znaczy że serkowi potrzeba więcej czasu.
W każdym razie, grudki należy wyłowić…
… i ułożyć na sitku, które należy wsadzić do garnka z prawie gotującą się wodą. Zamieszajcie delikatni i upewnijcie się, że temperatura wynosi 57 stopni.
Dodaj soli i postaraj się uformować kulkę. Właśnie udało Ci się zrobić mozzarellę!
Powinniście być z siebie dumni!
Comments are closed.