Zrobiła proste ciasto, dodała mięso mielone, a ten sos… jutro robię takie na obiad obowiązkowo!

Jeśli macie chwilę i chcecie przygotować dla Waszych najbliższych wyjątkowy obiad, koniczynie zapiszcie ten przepis! Te kuleczki z ciasta, z mięsem i kremowym sosem, to świetny pomysł, jeśli znudziły się Wam zwykłe dania z makaronem.

 

Do tego dania możecie użyć dowolnego mięsa mielonego. Udostępnijcie ten przepis,

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 100 g tartego sera
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 garści posiekanego szpinaku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

<b>Składniki:</b> <br>500 g mięsa mielonego <br>2 szklanki mąki <br>1 jajko

Przygotowanie: 

Mąkę połączyć z solą, jajkiem, wodą i oliwą, a następnie wyrobić gładkie ciasto, odstawić na kilka minut. Mięso połączyć z tartym serem. Ciasto pokroić na mniejsze kawałki, rozwałkować, ułożyć na środku łyżkę farszu i zlepić dokładnie, formując kulkę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pieczarki. Usmażone pieczarki rozsunąć pod ścianki patelni, na środku roztopić dodatkową łyżkę masła i smażyć kulki kilka minut. Wlać bulion, przykryć i gotować około 20 minut. Dodać szpinak, śmietankę oraz gałkę muszkatołową i gotować do czasu, aż sos zgęstnieje.

<b>Przygotowanie:</b> <br>Mąkę połączyć z solą, jajkiem, wodą i oliwą, a nastę

Do tego dania możecie użyć dowolnego mięsa mielonego. Udostępnijcie ten przepis, żeby mieć go na jutro 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!