Zupa kalafiorowa z dodatkiem sera oraz marchewki- w 40 minut przygotujesz pyszne danie.

Koniecznie spróbuj tego przepisu na świetną zupę , która zawsze Cię rozgrzeje. Zawiera ona wiele zdrowych oraz smacznych dodatków.

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Starta marchewka
  • Średniej wielkości główki kalafiora – podziel na różyczki
  • ¼ szklanki selera pokrojonego
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • Kostka buliony warzywnego lub mięsnego ( zamiast tego można dodać 2 szklanki gotowego bulionu i nie dodawać 2 szklanek wody)
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • Szklanka sera cheddar tartego
  • Ostra lub słodka papryka, zioła oraz ulubione przyprawy

 

WYKONANIE:

1.Na małe różyczki pokrój kalafiora. Na małe kawałki pokrój seler ,a marchewkę zetrzyj.

 

2.Pokrojone warzywa włóż do garnka i zalej wodą z bulionem lub gotowym bulionem. Całość doprowadź do wrzenia , gotuj przez 12-15 minut , aż warzywa będą miękkie.

3. Na małym ogniu w rondelku rozpuść masło. Dodaj pieprz, sól oraz mąkę.

 

4.Stopniowo dolewaj mleka. Do wrzenia doprowadź i gotuj przez 2 minuty cały czas mieszając , aż zgęstnieje.

5.Płomień zmniejsz i dodaj powoli starty ser.

 

6.Tak przygotowaną mieszankę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.

 

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!